Plugg- & jobbtips ★
Hej fina!
Nu är snart hösten här (känns iofs som att hela sommaren varit en höst) och skolorna börjar och semesterveckorna börjar sina ut. Hösten är min favoritårstid och jag får alltid massor av motivation och energi just på hösten. Jag antar att de är något som sitter kvar från skoltiden, när man började ett nytt läsår och kände att man hade nya möjligheter och kunde börja om på nytt blad. 
 
Men för väldigt många är hösten = ångest och motivationen är noll när löven börjar falla. Så för er (och även för er som är motiverade) tänkte jag dela med mig av lite plugg - & jobbtips.
 
1. Mindmaps och understrykningar. Kanske ett tips som framförallt riktar sig till er pluggande. Mindmaps är en så bra metod att använda sig av i många lägen. Det är perfekt när man antecknar vid en föreläsning eller när man ska sätta sig in i ett nytt ämne. Och understrykningar ser jag som a och o för att kunna plugga. Ta din bok, stryk under det som är viktigt och skriv sedan en egen sammanfattning med hjälp av det du har strukit under. 
 
2. To do - lists. Det är nog mitt allra allra bästa tips. Man glömmer inte bort någonting, man får en skön känsla när man kan bocka av något och man får en tydlig överblick över vad man har att göra och kan då lättare prioritera vad som är viktigast. Jag gör en lista varje dag på jobbet, och de sakerna som jag inte hinner bocka av skriver jag upp på morgondagens lista. 
 
3. Work hard play hard. Hade en fysiklärare i gymnasiet som sa detta kloka ordspråk. Man ska jobba hårt när man väl jobbar och så ska man njuta och ha kul när man väl är ledig. Och båda delar är lika viktiga. Här kan jag också flika in med en påminnelse om att ta pauser. Jag har hört att hjärnan bara kan fokusera i 25 min och att man jobbar som allra mest effektivt om man tar en liten paus efter 25 minuter. Då gäller det att verkligen vara fokuserad de där 25 minuterna och inte kolla på mobilen eller liknande förrän pausen. 
 
4. Undersök hur du arbetar som bäst. Detta tips är kanske frömst riktat till er som pluggar. Alla fungerar olika och man måste faktiskt hitta vad som passar en själv bäst när man ska plugga. Vissa pluggar bäst hemma medan vissa pluggar bättre på ett café eller på biblioteket. Vissa pluggar bäst i ensamhet medan vissa pluggar bäst med en kompis och vissa pluggar bäst i en hel grupp. Testa dig runt och se vad som passar dig bäst! 
 
5. Sätt ut en tid för saker du bör göra regelbundet. I mitt jobb finns det saker som jag behöver göra ungefär en gång i veckan men om jag inte sätter ut en tid till det så rinner det lätt ut i sanden och då blir det lätt att jag gör det var tredje vecka istället coh då är det världens berg som måste bestigas, vilket det inte blir om jag gör det varje vecka. Jag antar att det finns sådana saker i de flesta jobben och även i skolan. Exempelvis repetera, renskriva anteckningar, planera ellerliknande. Det är superbra att avsätta en tid varje vecka för dessa saker så man vet att man gör det på fredagar exempelvis. Då glöms det inte bort och man behöver inte gå runt och tänka på det resten av veckan. 
 
6. Kategorisera upp ditt arbete. På mitt jobb har jag gjort tre stycken mappar. En mapp där jag lägger saker som måste göras inom en snar framtid, en mapp där jag lägger det som kan vänta lite och en mapp där jag lägger saker som jag behöver spara men som jag inte behöver göra någonting med. Det gär det väldigt tydligt för mig. Mappen med saker som behöver göras inom en snar framtid går jag igenom varje dag och mappen med saker som kan vänta går jag igenom en gång i veckan. Jag har fysiska mappar men för vissa kanske det passar bättre med olika mappar i datorn. Om du pluggar är det ju klokt att ha en mapp för varje ämne men jag skulle nog rekomendera dig att ha undermappar för att lättare ha koll på vad som är brådskande, vad som kan vänta och vad du redan har gjort. 
 
7. Införskaffa fina saker. Det är så mycket roligare att jobba/ plugga med lite finare utrustning. Fina anteckningsblock, en fin kalender och härliga pennor är ju perfekt om man pluggar eller jobbar på kontor. Man kan även pimpa upp sitt skrivbord med kanske något fint doftljus eller liknande. Har du ett jobb där du inte direkt kan ha med dig egna saker kan du kanske satsa på en fin väska, bra hörlurar och ett fint paraply så att vägen till och från jobb i alla fall blir lite roligare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malin

Älskar känslan av att bocka av något på en to do list. Använder sidan todoist för att skapa digitala att göra-listor som man kan ha i mobilen också. Är lite statistiknördig så älskar att den skapar en graf för hur effektiv man är på olika veckodagar och så baserat på hur mycket man bokat av just den dagen.

Svar: Ja, ellerhur, jag också! Men så smart, ska absolut kolla in den. Tack för tipset! 😊 Kram
Hanna Louise

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like